هنجارها قواعد و دستورالعمل های نانوشته حاکم بر رفتار و احساسات انسان ها هستند. از آنجا که انسان موجودی اجتماعی است. بر همین اساس یکی از اصول بنیادین حاکم بر رفتار او اصل ” تبعیت اجتماعی” است. این بدین معنی است که انسان از رفتارهای جمع کورکورانه بدون هیچ پرسشگری تبعیت می کنند.
هنگامی که رفتار و یا احساسی تکرار می شود تبدیل به یک هنجار می شود، یعنی رفتار و احساسی پذیرفته شده بدون اینکه افراد به چرایی وجود آن ها فکر کنند. بدون شک این قواعد نانوشته رفتاری و احساسی بر عملکرد و اثربخشی افراد، تیم ها و سازمان ها تاثیر به سزایی دارند.
دو مثال ساده:
دیر آغاز کردن جلسات بعد از چندین بار تبدیل به یک رفتار پذیرفته شده نهادینه می شود!
نقد و بازخورد همواره با عکس العمل های عصبی همراه می شود چن پرخاشگری به عنوان یک احساس پذیرفته شده در تیم در اثر تکرار نهادینه شده!
آنچه در سازمان ها و تیم ها به عنوان اورگانیسم های زنده باید مورد توجه و تمرکز ویژه قرار گیرد شناسایی همین هنجارهای رفتاری و احساسی است که در ادامه باید در جهت حذف و جایگزینی انواع مخرب آن ها کوشید و انواه اثربخش و سودمند آن ها را تقویت کرد.
نکته : اعلان کدهای رفتاری و اخلاقی در قاب های شکیل لزوما به ایجاد هنجارهای مورد نظر منجر نمی شوند، هنجارها را با تکرار عملی می توان ایجاد کرد و این اقدام مهم باید توسط رهبران رسمی و غیر رسمی سازمان ها و تیم ها صورت گیرد.